Page 16 - מדריך תזונה
P. 16

‫לא כל חולה דושן מפתח בעיות בליעה באותה דרך‪ .‬חלק מפתחים בעיות בבליעת סוגי מזון‬                   ‫טיפטופ‬
                      ‫מסוימים או שמזון נתקע בגרונם מבלי שהם חווים בהכרח אספירציה‪.‬‬                 ‫קלינאיות תקשורת עוזרות‬
                                                                                                     ‫לא רק עם בעיות דיבור‪.‬‬
‫אם שאריות מזון עדיין נשארות בגרון לאחר האכילה והחולה אינו מסוגל להבחין‬                                   ‫יש להן גם מומחיות‬
‫בהן‪ ,‬מזון ומשקה עלולים להיכנס לריאות מבלי שיהיה ער לכך (מה שידוע‬                                      ‫בבעיות לעיסה ובליעה‬
‫כאספירציה שקטה)‪ .‬במצב כזה לא מתרחשים כל שיעול או מחנק‪ .‬המחקר שהוצג‬                                 ‫והן חשובות מאוד בטיפול‬
‫ל‪ UK Swelling Research Group (UKSRG, 2016(-‬הראה אבחנה חושית מופחתת לשאריות‬                         ‫בדושן אצל כל המבוגרים‪.‬‬
‫מזון ואספירציה אצל מבוגרים מסוימים עם דושן‪ .‬משמעות הדבר היא שהחולים עלולים‬
‫לא להיות ערים לכך שהם לא בולעים את מזונם בצורה יעילה ושמתרחשת אספירציה‪ ,‬מה‬

                                ‫שעלול להוביל לדלקת ריאות בלתי צפויה או בלתי מוסברת‪.‬‬

                     ‫כמה מהתסמינים המעידים על כך שיש צורך בהערכת יכולות הבליעה‪:‬‬

                                                       ‫	 •התארכות או התמשכות זמן הארוחה‬
                                                                ‫	 •ירידה בלתי מכוונת במשקל‬

                                                          ‫	 •לעיסה ממושכת או קושי בלעיסה‬
                                 ‫	 •שיעול (או ניסיונות להשתעל) במשך ו‪/‬או לאחר הארוחות‬

                                                                               ‫	 •אובדן תיאבון‬
                                                                 ‫	 •קושי להניע את המזון בפה‬
                                         ‫	 •תחושה שהמזון או המשקה נתקעים בפה או בגרון‬
                              ‫	 •צורך להתאים מזונות מסוימים או להימנע ממזונות מסוימים‬
                                                                  ‫	 •בחירה במזונות רכים יותר‬
                                                                   ‫	 •צורך לשתות עם הארוחה‬
                               ‫	 •דלקות ריאות חדשות או מספר גדול יותר של דלקות ריאות‬

                  ‫סימפטומים מסוימים הרשומים למעלה‪ ,‬כגון ירידה במשקל ומספר‬
               ‫גדול יותר של דלקות ריאות‪ ,‬עלולים להיגרם גם כתוצאה מבעיות נשימה‪.‬‬
‫לכן חשוב לבצע גם הערכת בליעה וגם הערכת נשימה על מנת לזהות את הגורם העיקרי לבעיה‪.‬‬

                                                           ‫הערכת בעיות בליעה‬

‫בדיקת ווידאופלורוסקופיה (‪ )VDF‬של יכולת הבליעה (הידועה גם כהערכה רנטגנית של‬
‫מנגנון הבליעה) דורשת שהחולה יבלע תמיסת בריום נוזלית מול מכונת רנטגן‪ .‬לאחר מכן‬
‫ניתנים לו לבליעה מיני מזונות ונוזלים המצופים בבריום‪ .‬שיקוף הרנטגן עוזר לזהות אילו‬
‫שרירים משתנים ולהעריך אילו (אם בכלל) מזונות ונוזלים נתקעים בגרון ועומדים בסכנת‬
‫כניסה לדרכי האוויר‪ .‬הבדיקה גם עוזרת לקלינאית התקשורת למצוא את השיטות ודרכי‬

                    ‫הטיפול היעילות ביותר כדי לוודא שהבליעה תהיה בטוחה ככל האפשר‪.‬‬

‫בבדיקת בליעה אנדוסקופית להערכת הקושי בבליעה (‪ )FEES‬מעבירים מצלמה קטנה דרך‬
‫האף לתוך הגרון על גבי צינור דק וגמיש‪ .‬בדיקה זו כוללת תצפית על מה שקורה בתוך הגוף‬
‫בעת הבליעה‪ .‬בדומה ל‪ ,VDF -‬הבדיקה מראה אילו שרירים משתנים והאם מזון ומשקה‬
‫נתקעים בגרון או נכנסים לדרכי האוויר‪ .‬היתרון של שיטה זו לעומת ה‪ VDF -‬הוא יכולתה‬
‫להעריך את ההתמודדות עם רוק והפרשות‪ .‬עם זאת‪ ,‬בניגוד ל‪ ,VDF -‬הבדיקה לא יכולה‬

                                                  ‫לדמות את שרירי הפה‪ ,‬רק את שרירי הגרון‪.‬‬

                                                                                                ‫‪16‬‬
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21