בקיץ 2025 יזמנו סקר אודות חוויית השימוש באגאמרי (Agamree, vamorolone) הטיפול הסטרואידי חדש לדושן בקרב משפחות בישראל. הסקר נערך כ 5 חודשים לאחר שהתרופה היתה זמינה באופן מסחרי. דווחה שביעות רצון כללית בינונית‑גבוהה, כמו כן דווח על שיעור נמוך יחסית של תופעות לוואי, ויחד עם זאת אך שונות ניכרת בהשפעה על התפקוד הפיזי ובדווח על השנויים בקרב הילדים ביחס לתרופה.
בפברואר 2025 פורסמו תוצאות דיוני ועדת הסל התרופות, ולראשונה בישראל תרופה ייעודית לדושן הוכנסה לסל, אגאמרי (ומורולון) עבור מאובחנים עם דושן בגילאי 4-18.
האגאמרי היא נוסחה של סטרואיד חדש שאמור לשמר את הפעילות האנטי-דלקתית שדווח עליה שאמורה להפחית באופן משמעותי בתופעות הלוואי הלא רצויות של הסטרואידים המקובלים, כגון עיכוב בגדילה ואוסטאופורוזיס.
במאי 2025 הגיעה לבתי המרקחת בישראל והמאובחנים עם דושן בארץ החלו לרכוש אותה.
כחלק מהמאמץ המשותף להבנת המחלה, ההתמודדות היומיומית, והטיפול התרופתי, בקיץ 2025 יזמה עמותת צעדים קטנים סקר מעקב שימוש באגאמרי למשפחות המטופלים.
מטרת הסקר היתה להעריך את השפעת תרופת האגאמרי על חיי היום יום של המאובחנים, ללמוד על חוויית השימוש בתרופה ותהליך המעבר לסוג זה של סטרואידים חדש.
רוב השאלות בסקר נלקחו משני שאלונים סטנדרטיים:
שאלון חוויות מטופל –
PESaM – Patient Experiences and Satisfaction with Medications (Ruiz M, et al., 2008).
שאלון שביעות רצון מתרופות,
TSQM-II -Treatment Satisfaction Questionnaire for Medicines II (Merel et al., 2019).
הסקר כלל שאלות בתחומים שונים:
במהלך אוגוסט-ספטמבר 2025, נשלח סקר קצר, מקוון במייל ובווטסאפ ל 160 משפחות מהעמותה, שיש להם בן בגילאי 4-18 המאובחן עם דושן. ההפצה נעשתה בשתי פעימות.
כשליש מההורים שפנינו אליהם, מילאו את הסקר, אך חלקם מהמשיבים לא השיבו באופן מלא על כל השאלות. 11 השיבו כי לא התחילו ליטול את התרופה מתוכם אחד היה בתהליך בקשה (ארוך מהאחרים) מאחר ואובחן כגנוטיפ בקר ופנוטיפ דושן, 4 החלו ליטול בסמוך למילוי הסקר ועל כן לא מילאו את הסקר באופן מלא.
טווח גילאי הילדים שהוריהם מלאו את הסקר היה 5-17.4 שנים, ממוצע: 10.5 שנים.
משך מילוי הסקר ארך כרבע שעה.
נטילת סטרואידים בעבר (35 השיבו לשאלה זו):
| סוג הסטרואיד | אחוז המשתתפים שדווחו על נטילת התרופה | משך נטילה בשנים, בממוצע |
| פרדניזון | 59% | 5.3 |
| דפלזקורט | 34% | 5.1 |
| אגאמרי | 7%* | 7.5 |
*השתתפו במחקר על האגאמרי
זמן הממוצע של נטילת האגאמרי לאלה שהתחילו ב 2025 היה 5.5 חודשים.
פרוטוקול המעבר לאגאמרי
השפעת התרופה ושביעות רצון כללית
מידת השפעת התרופה (במהלך 4 השבועות הסמוכים למילוי השאלון) על הבריאות, ההרגשה, חיי היומיום (32 משיבים)
לא יודע אין השפעה
| תחום מידת ההשפעה חיובית | רבה מאד | רבה | קטנה | בינונית | לא יודע | אין השפעה כלל |
| הבריאות הפיזית | 2 | 3 | 5 | 2 | 5 | 6 |
| התחושות והרגשות | 1 | 2 | 6 | 5 | 7 | 11 |
| חיי חברה והיומיומיים | 1 | 4 | 4 | 3 | 9 | 11 |
מידת שביעות הרצון מהתרופה בארבעת השבועות האחרונים (31 משיבים):
52.5% מהמשיבים דרגו את שביעות רצונם מהתרופה בארבעת השבועות טרם מילוי הסקר בדרגה 6 ומעלה (מתוך 1-10).
תופעות לוואי
72% דווחו כי לא חוו תופעות לוואי מאז שהתחילו לקחת את התרופה.
28% דווחו כי חוו תופעות לוואי מאז שהתחילו לקחת את התרופה.
תופעות לוואי שדווחו ע"י 10 מההורים:
| פירוט אודות תופעות הלוואי | מספר ההורים שדווח |
| נחלש יותר. | 2 |
| יותר תיאבון והשמנה. | 2 |
| לדעתי הוא נחלש. | 2 |
| התקפי זעם, כעס ועצבנות. | 3 |
| צמיחת שיער גוף. | 1 |
| סובל מכאבי שרירים ונוקשות כמעט כל ערב ובוקר. | 1 |
| התחילו רק אחרי שנים רבות של שימוש בתרופה. | 1 |
באיזו מידה הפריעו תופעות הלוואי (19 משיבים)
58% דווחו כי תופעות הלוואי הפריעו באופן סביר או שלא הפריעו כלל.
שינויים שדווחו מתחילת נטילת האגאמרי?
10 הורים דווחו על שינוי לטובה:
9 הורים דווחו על שינוי לרעה בתפקוד מאז התחילו ליטול את האגאמרי:
*ההורים ציינו כי יתכן וזה לא בהכרח קשור לתרופה
מידת נוחות השימוש בתרופה ואופן נטילתה
אופן נטילת התרופה
6 הורים דווחו על חוסר שביעות רצון מטעם התרופה.
אחד פרט וכתב כי מאחר והתרופה ניטלת כסירופ, "הטעם שלה מורגש מאוד, התרופה מתוקה מדי, כשהמתיקות מחפה על טעם מר מאוד. כל ערב זה מאבק לקחת את הסירופ".
עיתוי/תדירות
שילוב ביומיום
ראוי לציין כי 4 משפחות דווחו על קשיים בירוקרטיים ברכישת התרופה בבתי המרקחת ובהחזר הכספי הרבעוני מקופות החולים.
שביעות רצון מקלות השימוש בתרופה (בסקלה של 1-10, 21 משיבים)
הסקר מצביע על תמונת מצב של שביעות רצון בינונית‑גבוהה מהאגאמרי בקרב משפחות לילדים עם דושן, עם רוב ברור שלא חווה תופעות לוואי משמעותיות ועם תחושה כללית שהתרופה נוחה לשימוש ומשתלבת היטב בשגרת היום‑יום.
יחד עם זאת, בולטת שונות ניכרת בין המשפחות: חלק מההורים מדווחים על שיפור פיזי ונראות חיצונית (בעיקר ירידה בנפיחות ושיפור בתחושת הכוח), בעוד אחרים מתארים החמרה בתפקוד המוטורי או עייפות מוגברת, לעיתים לצד חוסר ודאות אם השינויים קשורים ישירות לטיפול. ממצאים אלו מדגישים את הצורך במעקב ארוך‑טווח ובאיסוף נתונים שיטתי על תפקוד פיזי, תופעות לוואי וחוויית שימוש, לצד התייחסות לקשיים בירוקרטיים וטעם הסירופ, במטרה לשפר הן את הרציפות הטיפולית והן את איכות החיים של הילדים והמשפחות.
תודה רבה לכל ההורים שמילאו את הסקר ושתפו בחוויית השימוש של ילדיהם ושלהם.
דף הבית » כתבות ותוכן » סיכום סקר חוויית השימוש בתרופת האגאמרי 2026