פעילות גופנית היא דרך מצוינת לשיפור הבריאות הפיזית והנפשית. עם זאת, מציאת הפעילות הגופנית המתאימה למאובחנים עם ניוון שרירים דושן־בקר עשויה לאתגר, ובכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמתחילים להתאמן. אילו תרגילים בטוחים ומתאימים למצב? כעת נסקור את השאלות הנפוצות ביותר בתחום וניתן כמה טיפים להתחלה.
בהחלט. ניוון שרירים עשוי להגביל את יכולת התנועה, אבל אין זה אומר שפעילות גופנית נשארת מחוץ לתמונה. למעשה, מחקרים מראים שפעילות גופנית מתונה משפרת את הסיבולת הפיזית, מגדילה את מרחק ההליכה האפשרי ומחזקת את השרירים של המאובחנים עם דושן־בקר. יתר על כן, פעילות גופנית מצוינת לשיפור הבריאות הכללית והרווחה הנפשית. היא מייצרת אנדורפינים שבכוחם להפחית מתח נפשי ולהגביר את ההערכה העצמית, לתמוך במערכת החיסון ולהפחית באופן זמני דלקת וכאב, לשפר את איכות השינה ואת מחזור הדם, לשפר את שיווי המשקל ואת היציבה ולהרפות את הגוף.
עם זאת, כל אחד מגיב באופן אחר לפעילות גופנית. יש לשוחח עם הרופא המטפל לפני שמנסים משהו חדש ולוודא שעוצמת הפעילות מתאימה למצב הלב.
כלל האצבע לתרגול הוא להשתתף בפעילות גופנית קלה עד מתונה – האינטנסיביות תלויה ביכולות הפיזיות ובבריאות הלב וכלי הדם. הנה כמה דוגמאות לפעילות גופנית מתאימה:
שחייה ותרגילי מים: המים עוזרים להפחית את העומס מהשרירים והעצמות ואת הסיכון להזיק להם. אפשר ללכת במים, לשחות או להשתמש במצוף או גלשן קטן.
תרגילי שיווי משקל: בכוחם של תרגילי שיווי משקל עדינים לשפר את שיווי המשקל לאורך זמן. היות שבתרגול זה אין התנגדות לשרירים, אין חשש מפגיעה בהם ואפשר לבצע אותה בישיבה או בעמידה.
באולינג: פעילות גופנית יכולה להיות מהנה! שימוש בבקבוקי פלסטיק ובכדורים קלים מסייע בשיפור שיווי המשקל, תכנון ודיוק התנועה וחיזוק הגפיים העליונות. גם באולינג אפשר לשחק בישיבה או בעמידה.
מתיחות ויוגה: מתיחות פשוטות ויוגה יכולים לשפר את הניידות והגמישות ולהפחית את נוקשות השרירים. יש לוודא שבזמן התרגול השרירים אינם נמתחים מעבר לטווח האפשרי. יוגה מסייעת גם בהרפיית השרירים ובפיתוח קשיבות לגוף.
תרגילי נשימה: תרגילי נשימה מודעת יכולים לעזור לגוף להירגע, לפנות הפרשות ולהכניס יותר חמצן לגוף. כדאי לתרגל נשימות עמוקות וטכניקות נוספות כמו נשימה במקטעים.
רכיבה על אופניים: שימוש באופני כושר ללא התנגדות היא דרך מצוינת לשפר את כוח הרגליים. יש השתמש באופניים נייחים כדי להימנע מאיבוד שיווי משקל ומנפילות. אופני ידיים יספקו יתרונות דומים לפלג הגוף העליון.
הליכה: אם אפשר, הליכה קצרה היא פעילות גופנית מתונה ומצוינת. יש ללכת עם אדם נוסף כדי להימנע ממעידות ומנפילות. יש להימנע ממאמץ יתר וללכת לפי היכולת האישית בלבד.
תרגילים איזומטריים: כיווץ איזומטרי (כיווץ סטטי של השרירים מבלי לייצר תנועה סביב המפרק) הוא הכיווץ הבטוח ביותר לשרירים. אפשר, למשל, לכופף את המרפק למשך שלוש עד חמש שניות. אין לעצור את הנשימה במהלך תרגילים איזומטריים.
פעילויות יומיומיות: פעילויות ביתיות כמו בישול וניקיון יכולות לשמור על הגוף פעיל. עזרה בבישול או במטלות אחרות נחשבת לפעילות גופנית, אבל אפשר גם לעסוק בפעילויות מהנות יותר כמו אמנות, מוזיקה או אפילו גינון.
אף שפעילות גופנית עשויה לשפר את איכות החיים של המאובחנים עם דושן־בקר, יש לנקוט אמצעי זהירות מסוימים. מהם?
התייעצו עם הרופא: הקפידו לשוחח עם הרופא לפני שאתם מתחילים תכנית אימונים חדשה. זהו צעד חשוב מאוד כיוון שהצוות הרפואי יכול לספק מידע חשוב לשמירה על הבטיחות בזמן הפעילות ולהעריך מהי הפעילות הטובה ביותר למצב הלב.
קצב הפעילות הוא אישי: כולנו שונים אלה מאלה. היכולת הפיזית, התקדמות המחלה והסיבולת משתנות מאדם לאדם. יש המסוגלים ללכת ויש שזקוקים לפעילות גופנית אחרת – וזה בסדר גמור. יש להתמקד ביכולות ובגבולות האישיים ולא במה שאחרים יכולים לעשות. השוואה למאובחנים אחרים עם דושן־בקר (או ניוון שרירים אחר) עלולה לגרום לתסכול ולפעילות עודפת.
להימנע מפעילות יתר: אמנם לפעילות גופנית יתרונות רבים, אבל פעילות גופנית אינטנסיבית במקרה של דושן־בקר עלולה להחליש את מערכת השרירים והשלד ואף לפגוע בה. יש להקפיד על פעילות גופנית בעצימות מתונה עד בינונית. אף שרוב התרגילים יגבירו את קצב הנשימה, הם אמורים להתבצע בעצימות שמאפשרת לשוחח ולשיר תוך כדי.
אל תעשו את זה לבד: בקרב המאובחנים עם דושן־בקר קיים סיכון גבוה לאבד שיווי משקל, למעוד וליפול. פעילויות גופניות מסוימות עשויות להגביר את הסיכון. התייעצו עם הפיזיותרפיסט המטפל כיצד ניתן להימנע מפציעות. כמו כן, כדאי להתאמן בחברת אדם נוסף – מטפל, חבר, בן משפחה. מלבד יתרון ההשגחה, התעמלות עם חברים יכולה להיות מהנה יותר.
התייעצו עם הפיזיותרפיסט: שוחחו על מטרות האימון ובקשו הכוונה לתרגילים המתאימים למצב. אפשר אולי לשלבם במפגשים הקבועים אתו. יש לעדכן את הפיזיותרפיסט והצוות המטפל על כל שינוי והתקדמות ולהעלות חששות הקשורים לאימון.
תורגם על ידי עמותת צעדים קטנים.
מצורפים סרטוני מידע נוספים לטיפול עם אבחנת בקר
דף הבית » כתבות ותוכן » איזו פעילות גופנית מתאימה למאובחנים עם ניוון שרירים דושן־בקר?