בשנת 2020 נכנסה לסל הבריאות הבדיקה לנשאות לגן הדיסטרופין. משנה זו, כל אשה אשר עורכת בדיקות סקר לפני ההריון נבדקת גם לנשאות לגן הדיסטרופין אשר מבטא את מחלת ניוון שרירים דושן-בקר בקרב בנים זכרים.
זהו המאמר הראשון שהתפרסם לאחר כשנה של איסוף נתונים מתוצאות בדיקות הסקר.
שם המאמר: נתוני מטופלים עם דיסטרופינופתיה כמדריך לפענוח סקר גנטי טרום הריוני לנשים לאיתור נשאיות מוטציות בגן DMD
רקע
דיסטרופינופתיות, הכוללות את דושן (DMD) ובקר (BMD) הן מחלות גנטיות הנגרמות ממוטציות בגן המקודד לחלבון הדיסטרופין. דושן מאופיינת בחולשת שרירים מתקדמת ופגיעה לבבית ונשימתית. מחלת בקר מאופיינת בהתקדמות איטית יותר של הסימפטומים. המחלות פוגעות בעיקר בבנים, אך נשים יכולות להיות נשאיות.
בדיקת סקר טרום-הריונית
ביולי 2020 החלה בישראל בדיקת סקר טרום-הריונית לאיתור נשאיות בקרב נשים בריאות, הכולל בדיקת MLPA לזיהוי מחיקות ושכפולים בגן DMD. עם זאת, התגלו אתגרים משמעותיים בפענוח תוצאות הסקר, בעיקר בשל הגיוון הרב של המוטציות, חדירות משתנה, תוצאות חיוביות שגויות (בעיקר במוטציות של מחיקת אקסון בודד), וקושי להעריך את הסיכון למחלה קשה אצל צאצאים.
מטרת המחקר
המחקר השווה בין נתוני מאגר מטופלים עם דיסטרופינופתיה (ילדים חולים ונשאיות עם היסטוריה משפחתית) של עמותת צעדים קטנים, לבין תוצאות סקר גנטי טרום הריוני בנשים בישראל, במטרה לשפר את הבנת המשמעות של תוצאות הסקר.
שיטות
המחקר התבסס על נתונים ממאגר עמותת "צעדים קטנים", שכלל 231 מאובחנים עם דושן, 90 מאובחנים עם בקר ו 143 נשאיות. הנתונים כללו מאפיינים קליניים ותוצאות גנטיות, שסווגו לפי סוג המוטציה (מחיקות, שכפולים, מוטציות נקודתיות) והשפעתן על מסגרת הקריאה של הגן ( out-of-frame, in-frame, ומוטציות שהשפעתן קשה לחיזוי). הנתונים הושוו לתוצאות בדיקות סקר טרום הריוני של 85,737 נשים שנבדקו בישראל.
ממצאים עיקריים
משמעות להורים ואנשי טיפול
סיכום
המחקר מדגיש את הצורך בייעוץ גנטי מקצועי ומבוסס נתונים קליניים, ומראה כי שילוב נתוני מאובחנים, יכול לשפר את הבנת תוצאות הסקר ולהפחית בלבול וחרדה בקרב נשים הנבדקות ובני משפחותיהן.
המאמר נכתב ע"י:
Lena Sagi-Dain1,2 · Annemieke Aartsma-Rus3,4 · Moran Echar1 · Julia Grinshpun-Cohen5 · Amihood Singer5
1 Genetics Institute, Carmel Medical Center, 7 Michal St, Haifa, Israel
2 The Ruth and Bruce Rappaport Faculty of Medicine, Technion – Israel Institute of Technology, Haifa, Israel
3 Dutch Center for RNA Therapeutics, Leiden, The Netherlands
4 Department of Human Genetics, Leiden University Medical Center, Leiden, The Netherlands
5 Community Genetics, Public Health Services, Ministry of Health, Jerusalem, Israel
Lena Sagi-Dain, [email protected]