חיפוש חופשי

טיפול מותאם אישית בעזרת עריכה גנומית באסטרטגית Cas9-CRISPR בחולי דושן

סטטוס המחקר - פרה קליני
שם החוקרים והמוסדות - פרופ' דני אופן, אוניברסיטת תל-אביב ; פרופ' יורם נבו, בית חולים שניידר
על המחקר -

ניוון שרירים דושן היא מחלת השריר התורשתית הנפוצה ביותר בילדות, אשר נובעת ממוטציה בגן לדיסטרופין. מידע גנטי ממאגר מידע כלל-עולמי של ה- DMD NMD-TREAT חושף כי כ- 80 אחוזים מהמוטציות לדיסטרופין הינן מוטציות גדולות המורכבות ממוטציות חסר ומהכפלות של אקסון אחד או יותר. מוטציות קטנות אחראיות ל כ- 20 אחוז מהמוטציות בגן המקודד לדיסטרופין. למרות הבנת מנגנון המחלה, דושן היא עדיין מחלה חשוכת מרפא.

מערכת ה Cas9-CRISPR -מהווה גישה טיפולית מבטיחה אשר משחזרת את ביטוי הדיסטרופין הן בחיות מעבדה והן בתאי שריר של חולי דושן על-ידי אסטרטגיה של הורדת אקסונים. שימוש במערכת זו יכול לשחזר את מסגרת הקריאה כמעט בכל ספקטרום המוטציות הקיימות בגן לדיסטרופין כולל מוטציות נדירות ופוטנציאלית יכול לרפא חולי דושן עם דופליקציות בגן הפגום. למרות שמערכת ה- Cas9-CRISPR מאוד מבטיחה לטיפול בחולים, ישנו קושי במציאת מערכת העברה לתאי השריר.

אקסוזומים הם ננו-מולקולות טבעיות, המיוצרים על –ידי מגוון רחב של תאים. אקסוזומים שמקורם בתאי גזע מזנכימליים (MSC ,(יכולים לשמש כנשאים טבעיים להעברה יעילה של מערכת ה-CRISPR-Cas9 לשריר.

מטרת המחקר  היא לטפל בחולי דושן בישראל בעזרת טכנולוגית ה- Cas9-CRISPR המוטענים באקסוזומים שישמשו כמערכת העברה וחדירה לרקמת השריר.

השערת המחקר היא כי הטיפולים בעתיד יהיו מותאמים אישית לכל חולה וחולה, לכן החשיבות הרבה בפיתוח המערכת הטיפולית הזו המותאמת לחולי דושן על כל ספקטרום המוטציות.