חיפוש חופשי

ועדה לגודל רכב

אנשים עם מוגבלות אשר זקוקים לרכב מותאם או לאביזרי נהיגה מותאמים מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). הוועדה להתאמת רכב היא הגוף האחראי במכון לטיפול בנושא.

תפקיד הוועדה הוא להתאים כלי רכב לאנשים עם מוגבלות על-פי ההנחיה של הביטוח הלאומי, לפיה ייקבע לאדם עם מוגבלות כלי הרכב המתאים ביותר והזול מבין המתאימים, לרבות אביזרי נהיגה מתאימים במידת הצורך.

הרכב הוועדה: הוועדות להתאמת רכב הן ועדות רפואיות המורכבות מרופאים מומחים, מיועצים טכניים וממזכירות ועדה.

תהליך הפנייה לוועדה על-ידי המוסד לביטוח לאומי: יש לפנות לוועדה להתאמת רכב אך ורק באמצעות מחלקת ניידות במוסד לביטוח לאומי בלבד ולא דרך כל גורם אחר. המוסד לביטוח לאומי מעביר את הפניה למרב"ד.

זימון לוועדה להתאמת רכב נעשה בידי מחלקת התאמת רכב במרב"ד באמצעות הדואר או במקרים חריגים באמצעות הטלפון. במכתב הזימון יפורטו המסמכים שעליכם להביא עמכם.

לפני הגיעכם לוועדה להתאמת רכב עליכם לבדוק את הרכב המייצג שנקבע לכם במחלקת ניידות במוסד לביטוח לאומי.

הגעה לבדיקה – יש להקפיד להגיע כחצי שעה לפני הזמן שנקבע. לתשומת ליבכם, הכניסה לוועדה אינה תמיד לפי סדר ההגעה – יש מקרים בהם הוועדה רשאית להכניס מוזמן אחר לפניכם מסיבות רפואיות או מסיבות שאינן תמיד גלויות לעין.

זמני הוועדה אינם אחידים והם תלויים במידה רבה במורכבות הבדיקה הנדרשת. כדי להקל על מהלך הבדיקה עליכם להכין מראש את כל המסמכים שיש ברשותכם כפי שנתבקשתם.

מלווה – הנכם רשאים לבוא לוועדה עם מלווה כגון: קרוב משפחה, עורך דין, מתרגם וכד'.

מסירת מסמכים אישיים (פירוט המסמכים בהמשך) – מסירת המסמכים לוועדה תיעשה ביום ההגעה לזימון.

בדיקת התיק על ידי הוועדה – לפני כניסתכם לוועדה, צוות הוועדה עובר על המסמכים ותיקכם האישי.

מהלך הבדיקה – בהיכנסכם לוועדה צוות הוועדה יוצג בפניכם. לאחר מכן עליכם להציג בפני הוועדה את מצבכם הרפואי. כמו כן, עליכם לציין מהו הרכב שברשותכם, האם בדקתם אם הרכב מתאים למגבלותיכם ומהו הרכב המתבקש על ידכם. רופא הוועדה עורך בדיקה גופנית לחולה. הבדיקה מתבצעת תוך התייחסות למסמכים הרפואיים הרלוונטיים למוגבלותכם ולסוג המחלה של ילדכם. בבדיקה זו יקבעו הצרכים המיוחדים של המוגבל. בוועדה ייקבע סוג הרכב והדגם, ובמידת הצורך יוחלטו האביזרים המיוחדים הנדרשים. יש לציין כי בוועדה מאשרים רק רכבים הקיימים בארץ. בוועדה ייקבע הרכב הזול והמתאים העונה על צרכיו של בעל המגבלה.

בוועדה מתייחסים לכל הנתונים הבאים: באיזה רכב הגיע לוועדה, האם בעל המוגבלות נכנס בהליכה/ באמצעות כסא גלגלים, תיבדק יכולת ביצוע מעברים, בדקים פיזית במגרש המכוניות, יכולת כניסה לרכב והאם נדרש מעלון.

פרוטוקול הוועדה – בסיום כל ועדה נשלח פרוטוקול סיכום לנבדק ובמקביל למוסד לביטוח לאומי (עד 60 יום מיום כינוס הוועדה, זאת אם לא נדרש מידע רפואי נוסף או כל מידע אחר). עם קבלת הפרוטוקול בדרך כלל ישלח מכתב לדואר וכן לאתר האישי עם כל הזכויות.

מבחן נהיגה חוזר – אם נדרשתם לערוך מבחן נהיגה חוזר (ייתכן שרופא המכון יבקש מהנבדק לבצע מבחן נהיגה עקב שינוי צורת נהיגה באביזרים מיוחדים) ועברתם אותו בהצלחה, עליכם לשלוח בפקס לוועדה להתאמת רכב העתק מהרישיון החדש כולל טופס ההצהרה שנשלח אליכם במקביל לפרוטוקול.

ערעור – במידה שהנכם מעוניינים להגיש ערעור (השגה) על המלצת הוועדה שנקבעה לכם, עליכם להגיש מכתב דרך המוסד לביטוח לאומי בלבד. שימו לב: אין לפנות למזכירות הוועדה לשם כך.

במידה ואדם לא קיבל זימון להיבחן בוועדת גודל רכב, יכול להגיש בקשה להיבדק תוך צירוף מסמכים המפרטים מדוע הוא מבקש להיבדק.

 

הערות

במקרים שבהם אדם מוגבל בניידות הגיש את בקשתו לוועדה להתאמת רכב כנהג, יהיה עליו להיבדק בדיקה לכשירות רפואית לנהיגה ובדיקה באינדיקטור (מכשיר מיוחד להתאמת אביזרי נהיגה) על-ידי מומחה ורופא כשירות נהיגה. בדיקה זו כרוכה בתשלום אגרה שנקבעה כדין בתהליך הנדרש על-פי חוק יסוד משק המדינה וחוק יסודות התקציב בתקנה (195 ב'). סכום האגרה הוא הסכום שצוין עבור "תשלום עבור עיון במסמכים" בלבד.

חשוב – אם אתם מעוניינים להחליף את הכיסא גלגלים שברשותכם רצוי להגיש את הבקשה להיבדק לוועדה להתאמת רכב רק לאחר קבלת כיסא הגלגלים החדש, זאת כדי למנוע עיכובים בטיפול בעניינכם או זימון חוזר לאחר קבלת כיסא הגלגלים החדש.

חובה על אדם עם מוגבלות או על מי מחברי הוועדה לדווח למזכירת הוועדה אם קיים קשר מסוג כלשהו ביניהם, והיא תפעל בהתאם ובמידת הצורך לזימון מועד אחר לוועדה ובהקדם האפשרי ככל שניתן.

מקום קבלת השירות: הוועדה להתאמת רכב מתקיימת בדרך בגין 116, ת"א החל מהשעה 15:00. מוזמנים לוועדה עם תג נכה לרכב יכולים להיכנס לחנייה של בית קלקא ללא עלות (הכניסה לחנייה היא דרך רחוב איסרליש שבו יש פנייה ימינה לחניון בית קלקא).

קבלת קהל לבירורים: ביום שלישי בשעות 14:00-12:00.

חובה להגיע עם תעודה מזהה שעליה תמונה (רישיון נהיגה, דרכון או תעודת זהות). פונים שיגיעו ללא תעודה כנ"ל לא יתקבלו ולא יוכלו לבצע בירור.

שעות מענה הטלפוני:

בימים ראשון – חמישי, בשעות 18:00-8:00 וביום שישי בשעות 13:00-8:00.

טלפון: 03-5634731 פקס ממוחשב: 03-5310284.

 

אנשים אשר מוגבלים בניידות, המתגוררים באיזור חדרה וצפונה ואינם נוהגים, ייבדקו בסניף המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בחיפה. כתובת הסניף: שדרות פל ים 15 א', קריית הממשלה, בניין ב', קומה 20, חיפה.

אנשים אשר מוגבלים בניידות, המתגוררים באיזור חדרה וצפונה ונוהגים באופן עצמאי, יזומנו למכון הרפואי בתל אביב מאחר שבסניף זה קיים האינדיקטור – מכשיר מיוחד להתאמת אביזרי נהיגה.

 

מסמכים הנדרשים לקבלת השירות

בהגיעכם לוועדה להתאמת רכב עליכם להביא:

  • כל אביזרי העזר הקבועים שברשותכם כגון: פרוטזות, ציוד חמצן, ציוד האכלה, קביים, הליכון וכד'.
  • תעודה מזהה עם תמונה.
  • מסמכים רפואיים עדכניים.
  • אם הנכם משתמשים בכיסא גלגלים סטנדרטי או ממונע יש להגיע עימו. כמו כן יש להציג בפני הוועדה אישור ממשרד הבריאות על רכישת כיסא הגלגלים, מפרט טכני ודו"ח פיזיותרפיסט.