אף שאין עדיין תרופה למחלות דושן ובקר, לצד מחקרים מתקדמים, ישנם טיפולים שיכולים להפחית את הסימפטומים ולשפר את איכות החיים של הילדים. להלן תיאורים קצרים של כל אחד מהם.
אנו ממליצים לכם לקרוא את המדריך לטיפול במחלת דושן. זהו המדריך מקיף שמסייע בהבנת מערך הטיפול במחלת דושן. למעבר למדריך לחץ כאן. המדריך כולל המלצות טיפוליות רבות אך אינו מחליף התייעצות עם רופא.
בנוסף למדריך הטיפולי, נכתב מדריך ממוקד בתחום במערכת האנדוקרינית אשר עוסק בתחומים הבאים: קומה נמוכה, עליה במשקל, התבגרות מינית מאוחרת ובריאות העצם. למעבר למדריך לחץ כאן
תרופות
סטרואידים מאטים את תהליך אובדן תאי השריר, משפרים את חוזקם של השרירים וכן עוזרים להחזיר אנרגיה. יחד עם זאת, ייתכנו תופעות לוואי משמעותיות, כגון- עלייה במשקל, שיעור קומה נמוך, עיכוב ההתבגרות, פנים נפוחות, אוסטיאופורוזיס (עצמות רכות), וכן קטרקט. לסטרואידים ייתכנו גם תופעות לוואי פסיכולוגיות או התנהגותיות כגון עצבנות, היפראקטיביות, קושי בשליטה על רגשות וירידה ביכולת ההקשבה. במקרים מסוימים, תופעות הלוואי הפסיכולוגיות וההתנהגותיות פוחתות ככל שגופו של הילד מסתגל לתרופה. להרחבה בנושא הטיפול בסטרואידים
לחץ כאן.
תרופות ללב
בנים החולים בדושן מקבלים תרופות בכדי לשלוט בהתפתחות בעיות לבביות או להאט אותן. תרופות אלה עלולות לגרום לעייפות או למחסור באנרגיה.
טיפולים נוספים
מתיחות
בנים עם דושן מפתחים קשיחות בגידי אכילס, במיתרי הברך וברצועות הירך הצדיות (Achilles, hamstrings, and ileotibial (hip) bands). השמירה על גמישות גידים אלו חשובה לצורך שמירה על התפקוד.
פעילות גופנית
בנים עם דושן צריכים לעסוק בפעילות גופנית. מומלץ לבצע פעילות אירובית בעוד שפעילות מאומצת (כמו עליה וירידה במדרגות, הרמת משקולות ופעילויות דומות) אינה מומלצת. שחייה היא אחד התרגילים האירוביים הטובים ביותר עבור ילדים החולים בדושן.
תוספי תזונה
ילדים יכולים לקחת תוספי תזונה, אך הוכחה לתועלת שלהם היא אנקדוטית בלבד. יש להתייעץ עם דיאטנית לפני נטילת תוספי מזון.
להרחבה בנושא תוספי מזון ותרופות אחרות
לחץ כאן.
ניתוחים
במקרים מסוימים מומלץ לבצע ניתוח לשחרור הנוקשות של המפרקים. מומלץ להתייעץ עם האורטופד המטפל ולשקול את ההשלכות בעד ונגד הניתוח.
לחולי דושן שאינם מקבלים טיפול בסטרואידים יש סיכוי של כ- 90% לפתח עקמת שתחמיר עם הזמן. האורטופד המומחה המטפל צריך לעקוב בקפידה אחר מצב עמוד השדרה של בנכם לאחר שהוא מפסיק ללכת, במיוחד בשלב הגדילה שלו, שכן העקמת יכולה להחמיר במהירות. המפתח להצלחת ניתוח עקמת, במידה ודרוש, הוא איתור הבעיה על ידי רופא מיומן ומתן תשומת לב לתפקוד שרירי הנשימה והלב. באופן כללי יש לשקול ניתוח כאשר זוית העקמת מגיעה ל- 20 מעלות, אולם יש לבחון כל מקרה לגופו.
להרחבה בנושא בעיות מפרקים ועקמת
לחץ כאן.
להרחבה בנושא גורמים שיש לקחת בחשבון לפני ניתוח ילד חולה דושן
לחץ כאן.
Tweets by @tali_steps